Autolaina pankista

Autolaina pankistaAutoliikkeestä otettavan autolainan, tai verkosta haettavan vakuudettoman kulutusluoton lisäksi autolaina on myös mahdollista hakea pankista. Itse asiassa monet ihmiset suuntaavat usein ensimmäisenä juuri omaan pankkiinsa neuvottelemaan mahdollisista lainaehdoista.

Edullisin autolaina pankista

Oma pankki ei kuitenkaan aina välttämättä ole paras vaihtoehto, sillä yllättäen naapurin pankista saman lainan voi saada vieläkin edullisemmin. Tässä mielessä monet lainanhakijat tekevätkin sen virheen, että hakevat lainaa pelkästään omasta pankistaan, eivätkä vertaile eri pankkien lainatarjouksien korkoja ja kuluja keskenään.

Kilpailuttamalla lainatarjoukset hakija voikin mahdollisesti löytää itselleen vielä omaa pankkiakin edullisemman lainan. Tässä kohtaa on kuitenkin syytä muistaa, että omasta pankista haetusta lainasta voi saada muita rahanarvoisia etuja, jos on kyseisen pankin omistajajäsen tai premium-asiakas.

Pankkien lainatarjouksia vertailtaessa olisi tärkeää kiinnittää aina huomiota lainan lopullisiin kokonaiskustannuksiin, sillä lainaan liittyy paljon muitakin kuluja kuin pelkkä korko. Monissa tapauksissa koron lisäksi lainan hintaa nostattavat esimerkiksi avausmaksu, käsittelymaksu ja tilinhoitokulut. Suuremmissa, kymmenien tuhansien eurojen autolainoissa nämä kulut voivat yllättäen nostaa lainan lopullista summaa usealla sadalla eurolla.

Pankkilaina vs. autolaina autoliikkeestä

Autolainan lopulliseen summaan vaikuttavat lainan summa ja lainan takaisinmaksuaika. Lisäksi lainan kuluihin vaikuttaa merkittävällä tavalla se, onko laina vakuudellinen vai vakuudeton, sillä vakuudellisen lainan korko on aina vakuudetonta lainaa edullisempi.

Autolainan voi saada vakuudellisena pankista esimerkiksi omistusasunnon tai muun omaisuuden kautta, jolloin korot liikkuvat normaalisti 2-5% välillä. Vakuudettomissa lainoissa pankkien korot ovat hieman korkeampia, mutta edelleen moniin muihin vakuudettomiin lainoihin verrattuna alhaisia, noin 6-10% luokkaa. Yleensä pankit kuitenkin myöntävät vakuudettomia lainoja vain kyseisen pankin asiakkaille minimoidakseen lainan riskit.

Kun auton hankkii pankkilainalla, auton saa usein heti itselleen, jolloin lainaa aletaan hiljalleen lyhentämään suoraan pankille. Tämä lienee suurin ero autoliikkeistä haetulle lainalle, sillä auto hankitaan yleensä osamaksulla, jolloin auto siirtyy omiin nimiin vasta silloin, kun auton hinta on maksettu kokonaisuudessaan pois.

Autoliikkeet tekevät kuitenkin usein yhteistyötä monien pankkien ja rahoituslaitosten kanssa, ja tästä syystä niiden tarjoamilla osamaksuilla voi olla erittäin pieni korko. Näiden lainojen todellinen vuosikorko voi kuitenkin nostaa lainan lopullista hintaa ja tulla pankkilainaa selvästi kalliimmaksi.