Mikä vertaislaina on?

Vertaislaina on lainaamisen ja lainan ottamisen vanhin muoto. Vertaislainaamisessa yksityiset henkilöt lainaavat rahaa toisille yksityisille ihmisille. Periaatteessa kuka tahansa voi olla lainan antaja ja lainaaja. Ihmiset ovat lainanneet rahaa toisilleen satojen vuosien ajan. Vertaislainaaminen toimii samalla tavalla. Eri vertaislainapalvelut tuovat yhteen lainoja antavat ja lainaa hakevat ihmiset. Vertaislainauksesta käytetään usein myös nimitystä sosiaalinen lainaus tai peer-to-peer lainaus. Vertaislainat ovat yleensä aina vakuudettomia lainoja ja niitä voidaan helposti verrata esimerkiksi kulutusluottoihin ja muihin vakuudettomiin lainoihin.

Mikä vertaislaina onSosiaalisessa lainaamisessa lainan antava yksityishenkilö haluaa lainaamalleen rahalle mahdollisimman hyvän tuoton. Lainaa hakeva yksityishenkilö taas haluaa mahdollisimman pienet kulut ja korot lainalleen. Siinä vaiheessa kun nämä henkilöt pääset yhteisymmärrykseen lainan ehdoista ja koroista, joka tyydyttää molempia osapuolia raha yleensä vaihtaa hetkellisesti omistajaa.

Vertaislainan kulut

Onko vertaislaina todellisuudessa edullisempi vaihtoehto esimerkiksi kulutusluotolle tai muulle vakuudettomalle lainalla? Tähän kysymykseen ei ole suoraa oikeata vastausta, koska lainan kulut ja korot vaihtelevat suuresti lainan ottajan henkilökohtaisen maksukyvyn mukaan. Yleisesti voidaan sanoa, että ero näiden kahden vaihtoehdon välillä ei ole suuri, mutta niiden välillä on eroja.

Kuvitellaan tilanne jossa henkilö A, jonka luottotiedot ovat kunnossa ja hänellä on hyvät ja vakaat ansiotulot hakee lainaa 10 000 euroa. A:lla ei kuitenkaan ole vakuuksia lainalle, joten hän päättää hakea vakuudetonta lainaa. A tekee lainahakemuksen sekä vakuudettomasta lainasta sekä vertaislainasta verkosta löytyvien palveluiden avulla. On hyvin todennäköistä, että A saa hyvän tarjouksen sekä vakuudettomasta lainasta, että vertaislainasta. Erona näiden kahden välillä todennäköisesti on se, että vertaislainan korot ovat hieman suuremmat. Tämä johtuu siitä, että vertaislainoihin sijoittavat yksityiset ihmiset haluavat rahoilleen hyvä tuoton, joka on yleensä minimissään 10%. Lisäksi vertaislainoja välittävä palvelu ottaa lainasta luonnollisesti myös oman osansa. On siis hyvin todennäköistä, että henkilö A saa edullisemman lainan vakuudettomia lainojan myöntävältä luottoyhtiöltä. Luottoja myöntävät yhtiöt tyytyvät yleensä pienempiin marginaalisiin voittoihin niin sanottujen hyvien asiakkaiden osalta, joiden luottotappioriski on erittäin pieni.

Mistä vertailainaa voi hakea?

Vertaislainoja välittäviä verkkopalveluita on useita. Niiden välillä on jonkin verran eroja, mikä tarkoittaa tietenkin sitä, että kilpailuttaminen ja vertailu kannattaa. Vertailemalla eri toimijoiden tarjouksia voi säästää useita satoja euroja lainan kuluilla ja koroissa. Vertailuun on myös olemassa hyvin kattavia palveluita, joiden käyttö on ehdottomasta kannattavaa. Tässä yksi esimerkki palvelusta, jossa vertaislaina on helppo kilpailuttaa ja vertaislainapalveluiden vertailu on tehty helpoksi.