Miten osamaksu toimii?

Osamaksu on hyvin varteen otettava vaihtoehto, kun ollaan tekemässä hieman suurempia hankintoja. Osissa maksaminen mahdollistaa sen, että tuotteen koko hintaa ei tarvitse maksaa heti kaupanteon yhteydessä. On huomattavasti helpompaa ostaa esimerkiksi kalliimpia elektroniikka tuotteita ja kodinkoneita tai vaikkapa auto osamaksusopimuksella, kun maksaa koko summa heti kaupanteon yhteydessä. Osamaksu mahdollistaa sen, että tuotteet saa itselleen heti, vaikka rahaa ei ostoa tehdessä olisikaan riittävästi. Osamaksukauppaa varten on myös säädetty laki. Voit lukea lisää osamaksukauppaa säätelevästä laista täältä.

Miten osamaksu toimiiKun kuluttaja valitsee osamaksun kaupan tiskillä tai vaikkapa verkkokaupassa hänen ei siis tarvitse maksaa tuotteen täyttä hintaa heti vaan hinta maksetaan useissa eri osissa. Osamaksusopimusten pituus on yleensä hyvin joustavasti määriteltävissä ja se mahdollistaa sen, että kuukausittain maksettavan maksun suuruus voidaan helposti tehdä asiakkaalle mieluisaksi. Yleensä osamaksusopimusten pituudet ovat 6-36 kuukauden välillä. Mitä pidemmän maksuajan valitsee, sitä pienempi on luonnollisesti kuukausierä.

Osamaksu on eräänlainen laina, koska yleensä aina asiakas saa osamaksulla ostetun tuotteen heti mukaansa. Kun tuotteen täysi hinta on maksettu osissa takaisin, saa asiakas täyden omistajuuden tuotteeseen. Mikäli asiakas ei maksa tuotteen osamaksuja tai maksut myöhästyvät, voi myyjä vaatia tuotetta takaisin.

Mikä on osamaksun todellinen hinta?

Ennen osamaksusopimuksen tekemistä kannattaa tarkistaa, mikä on tuotteen todellinen hinta. Usein osissa maksamiseen liittyy kuluja, korkoja ja muita käsittelymaksuja. Nämä lisäävät tuotteen kokonaishintaa ja voivat tehdä tuotteen ostamisen osamaksulla kalliiksi. Nykyään on hyvin yleistä, että eri kaupat mainostavat mahdollisuutta maksaa tuote osamaksulla ilman mitään kuluja ja korkoja. Ennen kuin tartut tällaiseen tarjoukseen, kannattaa osamaksusopimuksen ehdot lukea tarkasti, sillä niihin on useissa tapauksissa piilotettu erilaisia piilokuluja. Osa näistä kuluttomia ja korottomia osamaksuja mainostavista kaupoista tarjoaa oikeasti täysin ”ilmaisia” osamaksusopimuksia. Esimerkiksi useat puhelinoperaattori mainostavat täysin kuluttomia ja korottomia osamaksuja paljonkin.

Osamaksu nostaa yleensä tuotteen kokonaishintaa yleensä jonkin verran. Harvoissa tapauksissa osamaksu on niin sanotusti ilmainen. Mikäli satut löytämään tällaisen kuluttoman ja korottoman osamaksu tarjouksen, suosittelen käyttämään sen heti. Varmistu kuitenkin aina siitä mitä tuote todellisuudessa maksaa, ennen osamaksusopimuksen tekoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *