Mobiilimaksaminen on nykypäivää

Mobiilimaksamisella tarkoitetaan yleisesti kaikkia maksutapoja, joissa puhelin toimii jollain tavalla apuna maksamisen suorittamisessa. Mobiililaitteella maksaminen vois siis tarkoittaa esimerkiksi lähimaksamista puhelimella tai rahan siirtämistä kaverille vaikkapa MobilePay -applikaatiolla. Nykyään myös useat eri verkkokaupat tarjoavat mobiilimaksua yhtenä vaihtoehtona tilauksen maksamiseen.

Mobiilimaksaminen on nykypäivää

Kännykällä maksamiseen on nykyään tarjolla useita toimivia vaihtoehtoja ja Suomi onkin ollut jo pitkään mobiilimaksamisen pioneeri maa. Mobiilimaksaminen on erittäin turvallista ja nopeaa. Sen suosio onkin kasvanut viime vuosien aikana räjähdysmäisesti. Suomessa mobiilimaksamista säätelee luottolaitos laki, voit lukea lisää siitä tästä.

Miten mobiilimaksaminen toimii?

Mobiilimaksamiseen on useita erilaisia toteutustapoja, jotka riippuvat kännykkämaksamiseen tehdyn sovelluksen toiminnasta. Maksutapoja eli maksamiseen käytettäviä sovelluksia on useita ja ne lähes kaikki toimivat eri tavalla. Pääperiaate niissä kuitenkin on sama. Maksaminen tapahtuu yleensä aina kahdessa erillisessä vaiheessa.

Aluksi sovelluksen käyttäjä täytyy tunnistaa, että sovellus voi varmistua käyttäjän oikeuksista tehdä maksu kyseisellä sovelluksella. Tunnistaminen tapahtuu yleensä nopeasti esimerkiksi sormenjäljen tai pin-koodin avulla. Osassa sovelluksista käytetään myös muun muassa kasvojen tunnistusta tai jotain muuta varmennetta.

Tunnistamisen jälkeen on vuorossa maksaminen. Maksuvaiheesssa summa veloitetaan, joko luottokortilta tai suoraan käyttäjän sovellukseen lisäämältä pankkitililtä. Voidaankin todeta, että kaikki maksaminen missä maksaja tunnistetaan kännykällä tai vaikkapa tabletilla on mobiilimaksamista.

Maksa kätevästi kännykällä

Kuten jo aikaisemmin totesin, mobiililaitteella maksamiseen on tarjolla useita eri vaihtoehtoja eri toimijoilta. Listaan seuraavaksi muutamia tunnettuja mobiilimaksamiseen käytettäviä applikaatioita. Listauksen ei ole tarkoitus olla mikään syvällinen vertailu tai mainos kyseessä oleville sovelluksille, vaan sen on tarkoitus vain ja ainoastaan listata yleisimmin käytössä olevia vaihtoehtoja mobiliimaksamiseen.

MobilePay on ehkä Suomessa tunnetuin, Danske Bankin tytäryhtiön kehittämä, puhelimissa käytettävä applikaation, joka mahdollistaa maksamisen niin kaupan kassalla kuin verkkokaupassakin. Maksamisen edellytyksenä on luonnellisesti se, että kauppa tai verkkokauppa on ottanut MobilePay:n maksuvaihtoehdokseen. MobilePay:n avulla on myös mahdollista lähettää ja vastaanottaa rahaa. MobilePay:n käyttö ei ole rajattu vain yhden pankin asiakkaille, vaan sitä voi käyttää pankista riippumatta kuka tahansa.

Pivo -mobiilisovellus on OP:n kehittämä applikaation. Sen avulla on mahdollista maksaa ja siirtää rahaa samaan tapaan kuin MobilePay:llä. Näiden ominaisuuksien lisäksi Pivo:lla voidaan tarkastella OP-pankin tilitietoja. Pivo oli aluksi vain OP:n asiakkaiden käytössä oleva maksusovellus, mutta nykyään sen käyttö on mahdollista kaikille, pankista riippumatta.

Apple Pay on teknologiayhtiö Applen kehittämä mobiilimaksutapa, joka toimii vain iPhoneissa ja Apple Watch -laitteissa. Maksaminen on tehty helpoksi ja turvalliseksi. Sovelluksen käyttöönotto on helppoa ja se onnistuu lisäämällä maksukortin tiedot suoraan puhelimeen. Maksun vahvistaminen tapahtuu muiden sovellusten tapaan, joko sormenjäljellä tai erillisellä tunnuskoodilla. Apple Pay ei vielä kirjoitushetkellä toimi Suomessa kuin Nordean asiakkailla, mutta useat pankit ovat ilmaisseet kiinnostuksensa Apple Pay käyttöönottoon. Tulevaisuudessa voidaankin olettaa, että Apple Pay tulee toimimaan suurimpien suomalaisten pankkien kanssa ja sen käyttö tulee lisääntymään huomattavasti.